Menu

Over mij

Ik ben Jochum Veenstra (1991). Van jongs af aan schrijf ik en al een decennium ben ik actief in het theater. Na het behalen van mijn bachelor Wijsbegeerte aan de Universiteit van Amsterdam was ik medeoprichter van De Theatertroep, een organisatie die tussen 2016 en 2020 structurele subsidie ontving en honderd voorstellingen per jaar uitvoerde door heel Nederland. Als medeoprichter was ik een manusje van alles. Aan de ene kant deed ik creatieve taken: ik acteerde, schreef en werkte mee aan de dramaturgie. Aan de andere kant onderhield ik de website en zette ik de zakelijke organisatie op: toen we klein waren deed ik de financiën, vervolgens was ik medeverantwoordelijk voor subsidieaanvragen en het opzetten van een vriendenfonds. Na het beëindigen van de structurele subsidie ben ik een master Nederlands (richting Redacteur/editor) gaan doen. Afgelopen jaar was ik medeoprichter en redactiesecretaris van het wetenschappelijke, online tijdschrift Jeugd in Ontwikkeling.

Naast toneel en redactiewerk heb ik veel journalistieke activiteiten gedaan. In een project met Czeslaw de Wijs maakte ik 31 portretten van toneelspelers waarin Nederlandse acteurs levensbeschouwing en kunst met elkaar verbonden en de laatste tijd schrijf ik voor de Theaterkrant en de Banning Vereniging onder andere over sociale veiligheid in de theatersector.

Op deze site is een groot deel van mijn publicaties opgenomen. Door mijn achtergrond in zowel het culturele veld als in de filosofie heb ik me breed ontwikkeld. Graag vertel ik een verhaal over maatschappelijke kwesties via een bijzondere invalshoek.