Menu

Over mij

Ik ben Jochum Veenstra (1991). Sinds november 2022 ben ik hoofdredacteur van het literaire, kunstzinnige, opiniërende en journalistieke tijdschrift Hard//hoofd; daarnaast schrijf ik veel (waarvan een deel op deze site te lezen is); ben ik redactiesecretaris van het wetenschappelijk tijdschrift Jeugd in Ontwikkeling en was ik in 2023 ondermeer jurylid van Het Rode Oor en Debutantenschrijfwedstrijd.

Na het behalen van mijn bachelor Filosofie aan de Universiteit van Amsterdam was ik tien jaar lang een van de artistiek leiders en medeoprichter van De Theatertroep: een collectief dat tussen 2016 en 2020 structurele subsidie ontving en honderd voorstellingen per jaar uitvoerde. Door het jaar heen speelden we door heel Nederland van schouwburgen tot buurtcentra en in de zomers deden we festivals aan waarbij we vaste prik waren op de Parade (in 2015 ontvingen we de Mus, een prijs voor de beste Paradevoorstelling), Lowlands en Zwarte Cross. Voorstellingen werden gemaakt samen met bekende toneelauteurs (zoals Judith Herzberg, Don Duyns en Maria Goos) én we zorgden voor talentontwikkeling. Een van die projecten, een samenwerkingsverband tussen mijn theatergroep en de HKU Writing for Performance, leidde ik tussen 2017 en 2020.

Als leidinggevende in een groeiend collectief had ik een brede verantwoordelijkheid. Aan de ene kant deed ik creatieve taken: ik acteerde, schreef en werkte mee aan de dramaturgie. Aan de andere kant voerde ik redactie over de website en zette ik de zakelijke organisatie op: toen we klein waren deed ik de financiën, vervolgens was ik medeverantwoordelijke voor subsidieaanvragen en het opzetten van een vriendenfonds. Ook maakte ik veel podcasts (onder andere 31 interviews met autonome toneelspelers in Portretten van Toneelspelers).

Na het beëindigen van de structurele subsidie ben ik in 2021 een master Nederlands aan de UvA (richting Redacteur/editor) gaan doen, die ik in februari 2023 heb afgerond. Deze duale master biedt zowel theoretische verdieping als praktische oefening in het begeleiden van auteurs.

Bij Hard//hoofd ben ik als hoofdredacteur verantwoordelijk voor de samenhang van een literair-cultureel tijdschrift waarvoor vijfenveertig (eind)redacteuren (deels vrijwillig) werken. Hard//hoofd is een organisatie van jonge mensen die zich aansluiten bij het platform uit enthousiasme en omdat ze willen leren van personen die op eenzelfde manier denken. De belangrijkste pijlers van Hard//hoofd zijn sinds de oprichting in 2009 hetzelfde gebleven: beeld en taal versterken elkaar; Hard//hoofd is persoonlijk: de stem van een kunstenaar klinkt door in wat diegene maakt; en we zijn gratis toegankelijk en advertentievrij. Wij vinden dat je makers waarvan wij vinden dat je die moet kennen niet achter een betaalmuur zet. Hard//hoofd is er in de eerste plaats voor de makers. Hier vinden zij een plek voor experiment, voor vertrouwen en bovenal voor vrijheid. Dat betekent niet dat op Hard//hoofd alles zomaar kan. We doen niet aan clickbait of inhoudsloze sensatie. Hard//hoofd is een vrije ruimte, niet een vrije markt. Wat bij ons verschijnt, is gewogen en zwaar genoeg bevonden. Het is goed. Nooit perfect, want perfectie is saai en saai is Hard//hoofd nooit.

Naast leidinggeven publiceer ik onder andere bij Hard//hoofd, De Theaterkrant Magazine en Tijd&Taak. Terugkerende thema’s zijn: feminisme, de rol van de kunstenaar in de maatschappij en sociale veiligheid op de werkvloer. Voor dat laatste thema interviewde ik onder andere de theaterschooldirecteuren van de HKU en de Toneelacademie in Maastricht over hoe zij de veiligheid van studenten waarborgen; ook interviewde ik Markoesa Hamer over het repeteren van seksscènes en de mogelijke rol van een intimiteitscoördinator tot slot scheef ik een artikel over het verlaten van een collectief. Mijn recentste artikelen vind je hier.