Menu

Over mij

Ik ben Jochum Veenstra (1991). Sinds november 2022 ben ik hoofdredacteur van het literaire, kunstzinnige, opiniërende en journalistieke tijdschrift Hard//hoofd; daarnaast studeer ik en schrijf ik veel.

Na het behalen van mijn bachelor Filosofie aan de Universiteit van Amsterdam was ik tien jaar lang een van de artistiek leiders en medeoprichter van De Theatertroep: een collectief dat tussen 2016 en 2020 structurele subsidie ontving en honderd voorstellingen per jaar uitvoerde. Door het jaar heen speelden we door heel Nederland van schouwburgen tot buurtcentra en in de zomers deden we festivals aan waarbij we vaste prik waren op de Parade (in 2015 ontvingen we de Mus, een prijs voor de beste Paradevoorstelling), Lowlands en Zwarte Cross. Voorstellingen werden gemaakt samen met bekende toneelauteurs (zoals Judith Herzberg, Don Duyns en Maria Goos) én we zorgden voor talentontwikkeling. Een van die projecten, een samenwerkingsverband tussen mijn theatergroep en de HKU Writing for Performance, leidde ik tussen 2017 en 2020.

Als leidinggevende in een groeiend collectief had ik een brede verantwoordelijkheid. Aan de ene kant deed ik creatieve taken: ik acteerde, schreef en werkte mee aan de dramaturgie. Aan de andere kant voerde ik redactie over de website en zette ik de zakelijke organisatie op: toen we klein waren deed ik de financiën, vervolgens was ik medeverantwoordelijke voor subsidieaanvragen en het opzetten van een vriendenfonds. Ook maakte ik veel podcasts (onder andere 31 interviews met autonome toneelspelers in Portretten van Toneelspelers).

Na het beëindigen van de structurele subsidie ben ik in 2021 een master Nederlands aan de UvA (richting Redacteur/editor) gaan doen, die ik in februari 2023 afrond. Deze duale master biedt zowel theoretische verdieping als praktische oefening in het begeleiden van auteurs. Afgelopen jaar was ik medeoprichter en redactiesecretaris van het wetenschappelijke, online tijdschrift Jeugd in Ontwikkeling. Daarnaast publiceerde ik interviews in De Theaterkrant Magazine en Tijd&Taak over de rol van de kunstenaar in de maatschappij en sociale veiligheid op de werkvloer. Voor dat laatste thema interviewde ik onder andere de theaterschooldirecteuren van de HKU en de Toneelacademie in Maastricht over hoe zij de veiligheid van studenten waarborgen; ook interviewde ik Markoesa Hamer over het repeteren van seksscènes en de mogelijke rol van een intimiteitscoördinator tot slot scheef ik een artikel over het verlaten van een collectief. Mijn recentste artikelen vind je hier.