Menu

Spellingsboek plus

De Nederlandse taal is verwarrend. Waarom schrijf je bijvoorbeeld de ene keer ‘evengoed‘ aan elkaar en de andere keer niet? Of neem nou ‘te allen tijde‘, waarom staat er geen -n achter ‘tijde’ en wel achter ‘allen’? Het gaat toch over meerdere tijden en niet over meerdere personen?

Het irriteerde ergerde mij dat sommige lezers erg gefixeerd raken op spelfoutjes zodat andere schoonheden (zoals beeldende taal en ritme) niet meer overkomen. Helaas kan je weinig aan anderen doen, wel is het mogelijk om zelf correct te schrijven. Met ‘Spellingsboek plus’ is een normaal spellingsboek overbodig. Als je je tekst inlevert en laat controleren, dan signaleert het programma foutjes waar je zelf waarschijnlijk niet aan dacht. Klik op de gearceerde woorden voor de uitleg. Klopt de spelling niet, pas het dan aan. Klopt het wel, klik dan dubbel op de arcering om haar te verwijderen.

Bekijk de lemma’s waarnaar wordt gezocht, of vul hieronder je eigen tekst in.

Spellingsboek plus

Een spellingschecker die meer dan typfouten signaleert

door Jochum Veenstra

De Nederlandse taal is verwarrend. Waarom schrijf je bijvoorbeeld de ene keer 'evengoed' aan elkaar en de andere keer niet? Of neem nou 'te allen tijde', waarom staat er geen -n achter 'tijde' en wel achter 'allen'? Het gaat toch over meerdere tijden en niet over meerdere personen?

Typ of plak je tekst in het formulier en 'Spellingsboek plus' geeft je een gepast antwoord.

Waarom zou je hem gebruiken en hoe werkt het? Klik hier.

 
 instellingen
 info
 verstuur en markeer

De kleine lettertjes:

  • Is dit echt gratis? Ja, en je gegevens worden niet met derde gedeeld. De tool is uit ergernis geboren en was een studieproject tijdens mijn master Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam. Op dit moment ben ik niet van plan om er iets commercieels van te maken.
  • De site bewaart geen teksten. Dat is mooi voor de privacy maar let erop bij het opslaan. Kopieer altijd je tekst naar een tekstverwerker.
  • Je tekst wordt op 16.288 zoektermen gecontroleerd, toch is een programma over de Nederlandse spelling nooit volledig. Goed gespelde teksten lezen makkelijker — wat je eruit haalt is mooi meegenomen — maar niets is perfect.
  • Hoewel werkwoordspelling vaak misgaat, controleert deze tool daar niet op. Ik heb hem uitsluitend gemaakt voor minder vaak voorkomende fouten.
  • Geeft Word aan dat je iets fout spelt, maar ben je ervan overtuigd dat de spelling juist is? Of vermoed je een samenvoeging van twee zelfstandige naamwoorden die Word niet herkent? Kijk dan of het woord in het Groene Boekje voorkomt: https://woordenlijst.org/.
  • Af en toe breid ik het spellingsboek uit met nieuwe zoekwoorden en lemma's. De laatste update was op: 02-09-2022, onder andere het lemma 'Op en neer' is toen toegevoegd.